Transit/familjehem

De nuvarande Familjehemmen utgick ifrån ett projekt, som kallades Transithem. Det första öppnades 1998 för att hjälpa ungdomar, som slutade skolan efter att ha bott på barnhem 18-20 år. De behövde en trygg familjelik plats, åtminstone några år, för att lära sig grundläggande saker för att så småningom kunna stå på egna ben. Det handlade om hur man uppför sig, visar respekt, söker ett jobb, tar hand om sin lön samt elementära saker som hygien och matlagning mm. Ett anställt föräldrapar levde tillsammans med ungdomarna och blev deras förebilder.

Från början kom ungdomarna till FCEs transithem efter det att de gått ut skolan och de fick då hjälp att skaffa ett jobb och att behålla det. Senare fick FCE möjlighet att ta emot yngre ungdomar från den statliga institutionen i Popești. Att få börja i en normalskola och att kunna ta studenten, har gett dessa ungdomar en större chans i livet!

IMG_2148Sedan 2008 har även små barn tagits emot och transithemmen, som var tänkta som en sluss ut i samhället, har övergått till att vara Familjehem med barn i olika åldrar. Då ungdomar har flyttat hemifrån har yngre barn kommit in. Familjehemsföräldrarna gör allt för att barnen ska känna att de tillhör en familj.